Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Kategóriák

Bio Akácméz


A magyar Bio Akácméz/Fehérakác méz

A köznyelven akác valójában fehérakác, az "akácmézet" is a fehérakác virágjáról gyűjtik a méhek. Az akác valójában trópusi-szubtrópusi növény. Magyarul viszont csak akácnak nevezzük és a továbbiakban a szövegekben is nagyrészt így fog megjelenni. Más nyelveken viszont megjelenhet eredeti nevén is (németül Robinie, angolul black locust).

A hazánkban előállított mézek közül világszerte az akácméz a legismertebb. Különleges minőségű, külföldön is keresett termékünk igazi hungarikum. Egész Európában Magyarországon van a legkiterjedtebb, összefüggő erdőségeket alkotó akácfaállomány, a hazai erdőállomány egyötöde akác, ráadásul nagyobb részben tiszta állományú akácerdő.


Ezekben az erdőkben a méhészek hatékonyan tudnak fajtamézet előállítani. Az akácméz jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony. Az akácméz fertőtlenítő hatású, köhögés ellen is ajánlott. Íze miatt szívesen használják süteményekbe is.


További információk a termékek alatt.


Bio Akácméz 950g (Zselici)

A BIO szerelmeseinek.

A tiszta természet.

 

A BIO szerelmeseinek.

A tiszta természet.

4 950 Ft
Bio Akácméz 250g (Zselici)

A BIO szerelmeseinek.  

A tiszta természet.

 

A BIO szerelmeseinek.  

A tiszta természet.

1 715 Ft
Bio Akácméz 500g (Zselici)

A BIO szerelmeseinek.  

A tiszta természet.

 

A BIO szerelmeseinek.  

A tiszta természet.

2 680 Ft
BIO Lépes Akácméz 500g (Zselici)

BIO Lépes akácméz!

 

BIO Lépes akácméz!

3 330 Ft

Sorrend:

Az akácméz hatásai

  • felső légúti megbetegedésekre
  • immunrendszer erősítő
  • emésztési zavarokra
  • méregtelenítő, májregeneráló
  • csonterősítő

 

Az akácról


A fehérakácot (köznyelven akácot) a homok megkötése céljából hozták be Magyarországra. Egyes vidékeinken második hazájára talált, amit mutat feltűnő vitalitása és az, hogy számos változatot hozott létre viszonylag rövid idő alatt.

 

A magyar akácméz azért vívhatta ki ezt az elismerést, mert itt volt eddig egész Európában a legkiterjedtebb akácfa állomány.


Míg hazájában (Észak-Amerika) ritkás ligetekben fordul elő, nálunk összefüggő erdőségeket alkot. Legnagyobb akácosok a Nyírségben, a Bakonyban és Mezőföldön vannak.

 

Az akácméz tulajdonságai

 

Az akácméz színe kristálytiszta, egészen enyhén sárga, vagy egyes évjáratokban zöldes árnyalatú. Az akácméz illata akácvirág illatú. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze a legtöbb méznél édesebb, míg savtartalma a legtöbb méznél alacsonyabb. Gyümölcscukorban igen gazdag, így lassan ikrásodik, akár 1-2 évig is megőrzi állagát. A világ három legkevésbé kristályosodó fajtaméze közül az egyik az akácméz. Jó édesítő képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon.

 

Az akácméz hatásai

 

Az akácméz robinint és akacint tartalmaz, ezért jó általános fertőtlenítő hatása van, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású. Gyomorsav túltengés esetén hatásos lehet. Az akácmézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása van. Nem közömbös a sportolásnál tapasztalt izomlazító képessége sem.

 

Enyhe íze miatt szívesen használják az akácmézet süteményekbe. De nyersen, csemegeként is fogyasztható, de készítenek belőle mézes pálinkát, mézes bort és mézbort is.


Webáruház készítés