Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Kategóriák

PROPOLISZ

Főkategória >PROPOLISZ

Mire jó a propolisz?

Főbb hatások:

  • gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális
  • lázas allapotra
  • fájdalomcsillapító (torokfájás, fogfájás, stb)
  • vérnyomás csökkentő-szabályozó
  • cukorszint csökkentő
  • prosztata betegségekre, menstruációs tünetekre
  • bőrproblémákra, égésre, herpeszre
  • daganatos betegségekre
  • immunerősítésre

Bővebben a propoliszról a kategóriák alatt olvashat. 
propoliszpropolisz a méhek által gyűjtött ragacsos anyag, melyet  rügyekről, bimbókról és fakéregről gyűjtenek és saját mirigyváladékukkal kevernek  össze. 

A propolisz több, mint 300 különféle  anyagból tevődik össze, főleg viaszból, gyantából, illóolajokból és virágporból áll. De jelentős mennyiségben tartalmaz  flavont is, melynek gyógyító és egésszégmegőrző  hatását csak manapság kezdik csak igazán propagálni. Aztán tartalmaz még vasat, rezet, magnéziumot, kalciumot, szilíciumot, mangánt, cinket, alumíniumot, kobaltot, valamint aromatikus savakat.

A propolisz görög szó, aminek jelentése: a város védelmi rendszere.  A propoliszt a méhek a kaptár fertőtlenítésére (és egyben szigetelésére is) használják, mivel baktérium, vírus, mikróba és gombaölő hatású anyag.  Ezenkívül az elpusztított idegen behatolót bevonják propolisszal, ez meggátolja a rothadási folyamatokat, és mumifikálja az áldozatot. 

Legfontosabb viszont, hogy a kijárónyílás előtt "lábtörlőt" készítenek, amin minden kaptárba bejövő és kimenő méhnek át kell haladnia. Így megvédi a méheket a baktériumok, vírusok, mikróbák és gombák fertőzéseivel szemben, mivel a propolisznak jelentős a baktériumölő és baktériumokat távol tartó hatása.

A propolisz gyógyerejét évezredek óta ismerik, amely a benne levő aminósavaknak, vitaminoknak, ásványoknak és főleg bioflavonioidoknak köszönhető.

Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, bőr- és nyálkahártya gyulladások kezelésére, gombás és bakteriális bőrfertőzésekre, vágásokra és horzsolásokra, valamint gyulladásokra és izületi fájdalmakra. Mindez erős hámgyógyító, fájdalomcsillapító és baktériumölő hatása miatt lehetséges.

Pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs hatása van. A kokainnál háromszor, a novokainnál ötször jobb fájdalomcsillapító.

Belsőleg is igen sokrétű az alkalmazása. Sikereket értek el felső légúti betegségekben, nyombélfekély, gyomorhurut, vastagbélgyulladás, a húgyutak fertőzései, fültőmirigy és prosztata gyulladásai ellen is. Rendszeres fogysztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Vérnyomásszabályozó és értágító hatása van.

Torokfájáskor és meghűléskor tinktúrás melegvizes napi többszöri gargalizálással a tünetek enyhülnek. Hatásos menstruációs fájdalmak enyhítésére is. A természetgyógyászat is igen sokrétűen használja. Kutatások kimutatták, hogy jó néhány olyan batérium elpusztítására képes a propolisz, amelyek a szintetikus antibiotikumokkal szemben már rezisztensé (ellenállóva) váltak, de a propoliszhoz nem tudnak alkalmazkodni.

Viszont a virágporra érzékenyek körében  a propolisz használata allergiás reakciókat válthat ki. Egyébként a propolisz használható natúr formában (ez még nem elterjedt), de leginkább tinktúra, kenőcs és tabletta formájában használatos. A beszerzési forrást viszont mindig ellenőrizzük.

Legtöbbször tinktúra formájában használatos, de ennek alkoholtartalma miatt 14 éves kor alatt rendszeresen nem ajánlatos fogyasztani. Viszont kúraszerűen fogyasztható 1 éves kortól, megpedig mézbe keverve annyi csepp tinktúrát, ahány kg a gyermek súlya!

Gyermekeknek a propiliszos méz viszont rendszeresen is adható, fogyasztásuk a betegségek megelőzésében nyílvánul meg. Ráadásul a propoliszos méz hatása a két termék együttes hatásai miatt fokozottabban érvényesülnek.  Torokfájdalmakra  és torokgyulladásra erősen ajánlott. Minden gyógyszernél hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket már napi 1-2 evőkanállal fogyasztva. A propolisz nehezen megszokható ízét is kiküszöböli ez a termék, sőt ebben a formában már különlegességként hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig így fejti ki leghatékonyabban jótékony hatását, mert a mézzel keverve lassan terül szét a torokban, és hosszabb ideig érintkezik a gyulladt felülettel. A propoliszos mézbe propolisz tinktúra sűrítmény kerül, ezért alkoholtartalmú.

Fontos, hogy a propoliszos készítményeket (tinktúra, tabletta, propoliszos méz) étkezés előtt negyed órával érdemes fogyasztani.

Webáruház készítés